Cozonac cu cacao, nuci, rahat si stafide

11.05.2013 01:40

Anul acesta de Paste am hotarat sa fac o a doua incercare in a face cozonaci. Cum prima incercare, acum cativa ani, nu a fost o incercare reusita am cautat o reteta cat de cat simpla. Si am gasit. Daca aveti putere de framantat si cat de cat un pic de talent in ale prajiturilor este imposibil sa nu va iasa acesti minunati cozonaci. Puteti reduce cantitatea la jumatate daca nu vreti sa faceti asa multi si puteti jongla cu umplutura. Mie imi plac cozonacii cu "de toate". De aceea am folosit cacao, nuci, rahat si cateva stafide. Puttei alege in functie de preferinte.

 

1,600 kg faina

12 galbenusuri

18 linguri zahar

100 g drojdie

700 g iaurt

500 ml ulei

esente

 

Incrediente crema:

 

700 g nuci macinate

14 albusuri

18 linguri zahar

5 linguri cacao neagra

4-5 buc rahat

stafide

 

Pentru uns:

 

4 galbenusuri

lapte

 

Mod de preparare:

 

Puneti faina intr-un castron incapator si faceti o gaura la mijloc. Separat pregatiti drojdia. In caz ca folositi drojdie proaspata, adaugati peste ea 2 linguri de zahar si pisati cu o furculita. Eu am folosit drojdie Dr Oetker care nu necesita nici un fel de pregatire. Frecati galbenusurile cu  16 linguri de zahar pana isi schimba culoarea. Adaugati  oualele si drojdia in gaura formata. Adaugati putina sare si mestecati usor incorporand din faina, dupa care iaurtul foarte putin incalzit si framantati aluatul timp de o ora adaugand treptat uleiul incalzit. Dupa ce ati terminat de framantat lasati la crescut intr-un loc cald timp de 2 ore.

In timp ce creste pregatiti crema:

Bateti albusurile spuma adaugand treptat zaharul. Separat amestecati cacao cu nuca macinata si incorporati albusurile. Adaugati esente dupa gust.


 

Dupa ce creste impartiti aluatul in 4 parti si intindeti prima bucata cu mana. Adaugati crema evitand marginile (sa nu curga) presarati rahat si stafide si rulati usor. Puneti cozonacul in tava unsa cu unt sau ulei. La fel procedati cu fiecare parte din aluat.

 

Lasati cozonacii in tava la crescut timp de cel putin 1 ora jumatate. Amestecati 4 galbenusuri cu lapte si ungeti cozonacii inainte de a-i baga la cuptor. Presarati putin zahar deasupra. Se lasa la cuptor timp de 1 h 10 min la fac mediu. In momentul in care se rumenesc ii puteti incerca cu scobitoarea. Daca e curata ii puteti scoate.

 

 

Sa aveti pofta!

—————

Înapoi


Subiect: Cozonac cu cacao, nuci, rahat si stafide

Niciun comentariu găsit.